top of page

Oorsprong

Acariquara: een stuk vreemd hout.

 

Deze ronduit vreemde boom groeit in de bossen van de Amazones, Pará, Rondônia en de gebieden van de Amapá en Roraima. Maar komt ook voor in Venezuela, (Frans) Guinea, Suriname en andere gebieden van Centraal America. Acariquara, ookwel Pari udu genoemd, komt voor in hoge bossen op zanderige kleigrond en worden ca. 25 – 40 meter hoog en vormen een rechte cilindervormige stam zonder uitlopende wortels. Het meest noemenswaardige karakteristiek van deze boomsoort is de vorm van de stam. Doordat de stam in het water staat kan deze vorm bescherming bieden aan de Acari vis. Deze vis gebruikt de inhammen van de stam als bescherming.

Het hout van de stam is hard, heeft een dichtheid van 0.9 en splijt bijna nooit. Het hout heeft een fijne tot matigfijne houtnerf. Het hout van deze soort is extreem waardevol, niet alleen voor zijn duurzaamheid (duurzaamheidklasse 1) omdat deze in zijn groeitijd resistent is geworden voor vochtigheid en schade van insecten, dan wel voor zijn uitstekende vermogen om zwaar gewicht te kunnen ondersteunen. Na het verwijderen van de schors en het oppoetsen van de stam is dit soort perfect geschikt voor decoratieve doeleinden en kan dan ook worden gebruikt voor meubelen, unieke bouwwerken. In de gebieden van de Amazone worden de stammen veelal gebruikt als palen voor telefoonlijnen en elektriciteitskabels. In verder centraal America worden de stammen veelal gebruikt als palen voor veranda’s, hekwerken en puur als decoratie in huis en tuin.

In Duitsland en Nederland worden deze stammen ook gebruikt als waterkeringen vanwege zijn duurzaamheid en hardheid is dit houtsoort zeer goed geschikt om langdurig in het water te fungeren. Tevens zal u deze stammen terugvinden in dierentuinen en in terraria, maar ook bijvoorbeeld in het Sarphatipark in Amsterdam. Hiernaast ziet u een foto van het Liefdesbruggetje, die van Acariquarahout is gemaakt.

Het uiterlijk van de stam na het verwijderen van de schors is een bruine kleur met donkere strepen. Deze stam kan na het verwijderen van de schors bewerkt worden met verf, olie of vernis.

bottom of page